
Het Kalenberger Gemeenschapshuis is een accommodatie voor en door de dorpsbewoners. Voorafgaand aan de bouw in 2012 werden kleine groepjes van vrijwilligers gevormd, die elk een aantal dorpshuizen bezochten. Ook de dorpsbewoners werden geraadpleegd. Positieve en negatieve bevindingen werden gezamenlijk besproken en gekoppeld aan het activiteitenprogramma van het nieuwe dorpshuis. Dit mondde uit in een plan voor een dorpshuis dat ook op de lange termijn in de behoefte kan voorzien.
In 2013 werd het Kalenberger Gemeenschapshuis geopend. Het dorpshuis is tot stand gekomen volgens de laatste inzichten ten aanzien van duurzaamheid, naar een ontwerp van een lokale architect. De rieten kap sluit naadloos aan op het streekeigene van Kalenberg. Grote ramen aan de zuidkant, alsmede een met pellets gestookt verwarmingssysteem duiden op een duurzaam gehalte. Voorts is het gebouw royaal opgezet met meerdere vergaderruimtes, een podium voor optredens, een grote zolder met biljard, ruime en moderne toiletten, alsmede opbergkamers die zowel van binnen als van buiten bereikbaar zijn.
Het gebouw werd gefinancierd door middel van eigen middelen, LEADER en een gemeentelijke subsidie. Hoewel het gebouw uiterst duurzaam is opgezet, dienen zich nu onverwacht hoge kosten aan. Het stroomverbruik bijvoorbeeld is zeer laag, maar door gestegen netwerkkosten en andere vaste bestanddelen van de stroomprijs lopen de energiekosten onevenredig op. De prijs van de pellets is de laatste jaren eveneens explosief gestegen. Een ander pijnpunt is de OZB. Het gebouw is getaxeerd op maar liefst acht ton, zodat het belastingtarief snel oploopt.